انواع فیلتر آب استخر و جکوزی
- فیلترهای خاک سیلیسی
- فیلترهای ما سه ای یا شنی
- فیلترهای فشنگی یا کار تریجی
فیلترهای دیاتومی خود به دو دسته فیلترهایی با شبکه قائم و فیلترهای پیچشی تقسیم بندی می شوند . این فبلترها معمولا در سمت مکش پمپ نصب می شوند.
۱-فیلترهای دیاتومی با شبکه قائم
در فیلترهای دیاتومی با شبکه قائم ، خانه های فیلتر بر روی یک چند راهه قرار می گیرد و سپس این مجموعه بر روی مخزن سوار می شود . چند راهه و شبکه فیلتر آن سپس توسط یک میله ضامن که از مرکز چند راهه عبور می کند به مخزن محکم می شوند . قسمت فوقانی مخزن این فیلتر ها نیز توسط یک واشر قفل شونده در جای خود نگه داشته می شود . در نهایت برای آب بندی کردن این دو قسمت و جلوگیری از نشتی فیلتر از یک واشر حلقوی بزرگ می شود .
عملکرد فیلترهای دیاتومی با شبکه قائم به گونه ای است که آب از قسمت زیرین مخزن به محفظه فیلتر وارد و با شبکه قائم ، چند راهه تقسیم آب در قسمت فوقانی فیلتر تعبیه می ود .
۲-فیلترهای دیاتومی پیچشی
فیلترهای دیاتومی پیچشی یکی از انواع قدیمی تر این فیلترها هستند که شبکه فیلتر آن ها به صورت یک استوانه تو خالی ساخته می شود. بازده این فیلترها پایین تر از فیلترهای با شبکه قائم است . البته عملکرد کلی فیلترهای پیچشی نیز مشابه با عملکرد فیلترهای با شبکه قائم است .تنها تفاوت در شیوه تمیز کردن این فیلترهاست که بدین منظور باید دستگیره ای که بر روی فیلتر تعبیه شده است را چرخاند .اندازه تمامی فیلترها براساس سطح بستر فیلتر آن ها تعیین می شود .در فیلترهای دیاتومی نیز سطح کل شبکه فیلتر معرف اندازه فیلتر است . به طور کلی ، هر چه اندازه فیلتر بزرگ تر باشد ، مقدار آبی که قادر به پاکسازی آن خواهد بود نیز به همان نسبت بیشتر است .
۳-فیلترها ی شنی
در فیلتر های شنی به جای آن که بستر فیلتر از جنس خاک سیلیس باشد ، از شن و سنگریزه استفاده می شود . شن و سنگریزه در نقش یک فیلتر طبیعی عمل می کند و ناخالصی های موجود در آب جدامی کند . فرایند تفکیک آلاینده های آب با استفاده از فیلترها شنی به واسطه ترکیبی از دو فرایند زیر انجام می گیرد:
۱-ذرات جامد و ذرات معلق موجود در آب در فاصله کوچک بین دانه های ریز شن به دام می افتند.
۲- موادژلاتینی و لزج و چربی ها تمایل بسیار زیادی به چسبیدن به دانه ها شن دارند . به همین جهت است که در فیلترهای شنی برای افزایش هر چه بیشتر بازدهی فیلتر به آن مواد منعقد کننده و لخته کننده افزوده می شود . تجمع مواد ژلاتینی و لزج که به آن اشاره شد ، اغلب با اصطلاح لخته شدن مورد اشاره قرار می گیرد . بستر فیلتر شنی تا زمانی که مقدار کافی مواد ژلاتینی در بستر ماسه ای شکل نگیرد ، به محدوده مطلوب نمی رسد . راندمان فیلترهای شنی را می توان با افزودن موادی مانند سولفات آلومینیوم یا پتا سیم آلوم به سیستم گردش آب استخر تسریع نمود. البته این روش به دلیل افزایش PH آب چندان هم توصیه نمی شود . به این ترتیب فبلترهای شنی به واسطه دو فرایند یاد شده آلاینده های موجود در آب را تفکیک می کنند . به تدریج با افزایش حجم آلااینده های تفکیک شده از آب ، افت فشار ایجاد شده به واسطه فیلتر نسبت به افت اولیه دایما افزایش می یابد .
فیلترهای شنی به دو دسته کلی تقسیم می شوند :
۱-فیلتر های شنی فشاری یا فیلترهای شنی با بازدهی بالا
۲-فیلترهای شنی معمولی
فیلترهای شنی فشاری که گاهی به آن ها (( فیلترهای شنی فوری )) نیز گفته می شود پیش از این به صورت مخازن فلزی با شدت جریان کمتر از MIN11.41در هر متر مربع (۳GPM در هر فوت مربع) ساخته می شدند . در حالی که مدل های جدید این فیلترها از جنس مخازن فایبر گلاس یا سایر مواد کامپوزیتی با شدت جریان بینL 215-54 در متر مربع (۲۰GPM-5 در هر فوت مربع) ساخته می شوند .
۴-فیلترهای فشنگی
این فیلترها معمولا در استخرهای کوچک تر یا جکوزی ها مورد استفاده قرار می گیرند . ساختار فیلترهای فشنگی یا کار تریجی دقیقا همانند دیاتومی است .